Att kunna simma är livsviktigt. På Österby simskola fokuserar vi på att barnen ska lära sig korrekt teknik, vilket gör att de kan simma på ett lugnare sätt under längre tid. Det är också en förberedelse inför om barnet senare väljer att simma vidare i simklubben.
För att kunna flytta upp till nästa grupp i simskolan måste barnet därför visa korrekt teknik och inte bara ”ta sig fram” i vattnet. Varje nivå fokuserar på olika delar av korrekt simteknik och varje lärare kan ge flera olika märken fast barnet är kvar i samma grupp.
Grupperna
Simskola 1
- Ålder 6 år och uppåt
- Förkunskaper Inga
- Inriktning För de som inte har någon vattenvana sen tidigare.
Simskola 2
- Ålder 6 år och uppåt
- Förkunskaper Viss vattenvana och kunna simma 5m.
- Inriktning Vattenvana, märkestagning utveckling av simkunskaper.
Simskola 3
- Ålder 6 år och uppåt
- Förkunskaper Simma 10m på djupt vatten.
- Inriktning Vattenvana, märkestagning. Mål att simma 25 meter bröstsim.
Hajen
- Ålder 7 år och uppåt
- Förkunskaper 25 m bröstsim på djupt vatten.
- Inriktning Fortsättningsgrupper, märkestagning och fortsatt vattenvaneträning. Mål att simma 200 meter varav 50 meter ryggsim.
Simmaren som visar tillräckliga tekniska kunskaper i hajen kommer efter tränarens bedömning att få ett erbjudande att gå vidare till träningsgruppen Rygg & crawl.
Anmälan
Österby simsällskap hade tidigare men har upphört med sitt kösystem till simskolan. Antalt lediga platser utannonseras i början av varje termin och anmälan sker via e-post med "först till kvarn principen". Ni som står i kö sedan tidigare har fått separat information om framtida amälningssystem.
Anmälan till simskolan: simskola.melanie@gmail.com
Den som deltar i simskolan, har automatiskt en plats i simskolan grund tills målet är nått. Om man säger upp sin plats får man anmäla sig på nytt på sedvanligt vis.
Avgifter
Avgifter för medlemskap, simskola och simträning
Träna vattenvana med barnen
Svenska Simförbundet och E.ON har tagit fram sex filmer för att visa föräldrar hur de kan träna vattenvana tillsammans med sina barn. Filmerna beskriver sex olika moment - doppa, hoppa, andas, flyta, glida och rotera. För varje moment beskrivs ett antal vattenvaneövningar som du som förälder kan träna på tillsammans med ditt barn. Övningarna utvecklas stegvis, från lättare till lite svårare övningar. Syftet med filmerna är att barnen ska få en god grund att stå på när det gäller vattenvana. I filmerna poängteras vikten av att en vuxen är med då barn tränar på att bli vattenvana. För att barn ska bli bekväma i vattnet, är det viktigt att tänka på att leka fram färdigheterna tillsammans och ha roligt.